Slovensko má veľké zásoby kvalitnej pitnej vody. Prečo teda platiť za drahý dovoz balenej vody alebo zaťažovať životné prostredie plastovými fľašami, keď máte vodu priamo vo firme? Naše riešenia Vám zabezpečia čistú, zdravú a chutnú vodu za minimálnu cenu, komfortnú prevádzku, horúcu a studenú vodu v neobmedzenom množstve a pri vybraných modeloch možnosť prípravy bublinkovej vody.
Už žiadne nosenie ťažkých barelov, čakanie na dodávku vody, potopy po prasknutých fľašiach! Už nepotrebujete skladový priestor na úkor Vašej firmy a najmä – chránite životné prostredie.

 

Pitný režim na pracovisku

Vaše pracovné podmienky by mali počas celého roka zodpovedať normám, o ktorých hovorí Zákonník práce, zákon o ochrane verejného zdravia a ďalšia platná legislatíva. Bežný zamestnanec sa v nich len ťažko orientuje, a preto mu zostáva len jedno - nechať túto povinnosť na zamestnávateľa.
Extrémne zvýšené teploty počas letného obdobia môžu na väčšine pracovísk spôsobovať pre zamestnancov záťaž teplom. Táto môže viesť k:

  • poklesu výkonnosti,
  • zvýšenej únavnosti,
  • prehriatiu organizmu so zvýšením telesnej teploty,
  • malátnosti,
  • ospalosti,
  • bolestiam hlavy,
  • závratom,
  • nevoľnosti až zvracaniu.

Ak je navyše práca vykonávaná pri zdrojoch sálavého tepla z rôznych technológií a so zvýšenými nárokmi na fyzický výkon v niektorých profesiách, môže dôjsť u zamestnancov k prehriatiu, v krajných prípadoch až ku kolapsu. Okrem uvedených prejavov je zvýšené nebezpečenstvo pracovných úrazov.
Základná úprava ochrany zdravia pri práci pred záťažou teplom je obsiahnutá v § 37 zákona č. 355/2007 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov. Vymedzuje povinnosť zamestnávateľov zabezpečiť opatrenia na vylúčenie alebo zníženie nepriaznivých účinkov faktorov tepelnovlhkostnej mikroklímy, ktorými sú teplota vzduchu, relatívna vlhkosť vzduchu a rýchlosť prúdenia vzduchu na najnižšiu možnú a dosiahnuteľnú mieru. Vykonávacím predpisom zákona č. 355/2007 Z. z. je vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 544/2007 Z. z. o podrobnostiach o ochrane zdravia pred záťažou teplom a chladom pri práci, ktorá nadobudla účinnosť 1. decembra 2007.
Táto vyhláška okrem iného ustanovuje: smerné hodnoty dlhodobo a krátkodobo únosnej záťaže teplom, optimálne a prípustné hodnoty mikroklimatických podmienok pre teplé obdobie roka, ochranné a preventívne opatrenia pri záťaži teplom a požiadavky na pitný režim zamestnancov pri zvýšenej záťaži teplom. Z uvedených legislatívnych úprav vyplýva pre zamestnávateľa povinnosť zabezpečiť pre zamestnancov pitný režim pri zvýšenej záťaži teplom. Zamestnávateľ poskytne zamestnancom pitnú vodu bezprostredne na mieste výkonu práce pri prekročení prípustných hodnôt mikroklimatických podmienok a navyše nápoje, prostredníctvom ktorých sa dopĺňa strata tekutín a minerálnych látok z organizmu stratených potením a dýchaním za podmienok:
- ak je predpoklad prekročenia smerných hodnôt dlhodobo a krátkodobo únosnej záťaže teplom (napr. práce s veľkým energetickým výdajom, pri ktorých je záťaž teplom spôsobená technológiou výroby v hutníctve, v sklárskom priemysle a pod.),
- pri dlhodobej práci na vonkajšom pracovisku za mimoriadne teplých dní (napr. práce na stavbách). Mimoriadne teplý deň je deň, v ktorom teplota vonkajšieho vzduchu nameraná v tieni dosiahla hodnotu vyššiu ako 30 °C.
Pitný režim na pracovisku s nadmernou záťažou teplom, výber vhodných nápojov, ich primeranú teplotu a množstvo zamestnávateľ konzultuje s lekárom pracovnej zdravotnej služby.

Za účelom prevencie porúch zdravia v súvislosti so zvýšenou záťažou teplom počas letného obdobia odporúčame zabezpečiť na pracoviskách tieto preventívne opatrenia:
1. Zabrániť insolácii, t. j. prenikaniu priamych slnečných lúčov cez okná alebo svetlíky ich zatienením, napr. žalúziami alebo roletami.
2. Zabezpečiť, aby v klimatizovaných priestoroch boli dodržané optimálne a prípustné hodnoty všetkých faktorov mikroklimatických podmienok. Ak nie je na pracovisku klimatizácia, je potrebné zabezpečiť zvýšenie pohybu vzduchu vetraním. Pri používaní ventilátorov je tieto potrebné umiestniť a nasmerovať tak, aby nedochádzalo k nežiaducemu priamemu ochladzovaniu povrchu tela zamestnancov.
3.Zabezpečiť pitný režim. Dostupnosť a dostatok pitnej vody na pracovisku pre zamestnancov je samozrejmosťou. Okrem toho odporúčame konzumáciu dostatočného množstva vhodných nápojov, ktoré majú občerstvujúce a uhrádzajúce vlastnosti. Uhrádzajúce nápoje slúžia na uhrádzanie tekutín, solí a ďalších látok stratených nadmerným potením. Prostredníctvom pitného režimu sa odporúča uhradiť najmenej 70 % vody stratenej za pracovnú zmenu nadmerným potením a dýchaním. Nápoje musia byť zdravotne neškodné, majú mať vhodné chuťové vlastnosti a teplotu. Majú obsahovať čo najmenej cukru (do 6 %), pretože sladké nápoje zvyšujú pocit smädu. Nápoje nemajú obsahovať ani malé množstvo alkoholu, pretože alkohol zvyšuje metabolizmus, a tým aj produkciu tepla v organizme. Teplotu nápojov odporúčame v rozmedzí 12 °C až 15 °C. Za vhodné sa považujú napr. stolové minerálne vody s obsahom sodíka do 100 mg/l, bylinkové čaje, ovocné čaje alebo šťavy. Základná denná potreba dospelého človeka bez nadmernej telesnej aktivity je 2-3 litre, pri zvýšenej telesnej záťaži alebo v horúcom prostredí sa zvyšuje v dôsledku zvýšenej straty tekutín potením a dýchaním.
4. Zabezpečiť vhodné pracovné odevy, ktoré majú byť jednovrstvové, podľa možnosti svetlej farby a z prírodných materiálov, pretože syntetické materiály neumožňujú odparovanie potu.
5. V prípade potreby umožniť zamestnancom prestávky v práci, aby sa mohli ochladiť osprchovaním alebo umytím pokožky chladnou vodou.
6. Upraviť režim práce a oddychu najmä pri prácach s nadmernou fyzickou záťažou a pri prácach na vonkajších pracoviskách, napr. posunom začiatku pracovnej zmeny, dĺžkou a zaradením prestávok a pod. Potrebné je to riešiť dohodou medzi zamestnávateľom a zástupcami zamestnancov.

Ako zamestnanec nemáte len svoje práva, ale aj povinnosti. Pokiaľ však máte podozrenie, že podmienky v práci nemáte celkom na úrovni a k náprave zo strany zamestnávateľa nedôjde, obráťte sa na zástupcov zamestnancov, na inšpekciu práce alebo na regionálne úrady verejného zdravotníctva.