> Úvod »
O vode »
Legislatíva
Legislatíva
Voda určená na ľudskú
spotrebu (t. j. pitná voda) podlieha prísnym kritériám
kvality. Podmienky, za ktorých je možné vodu využívať ako
pitnú, ustanovuje zákon č. 126/2006 Z. z. o verejnom zdravotníctve
a o zmene a doplnení niektorých zákonov a nariadenie vlády SR č.
354/2006 Z. z., ktorým sa ustanovujú požiadavky na vodu určenú na
ľudskú spotrebu a kontrolu kvality vody určenej na ľudskú spotrebu,
ktorá ustanovuje ukazovatele kvality vody a ich limity.
Pitná voda dodávaná do verejného vodovodu musí spĺňať limity
ukazovateľov kvality pitnej vody podľa § 4 nariadenia vlády SR č.
354/2006 Z. z., t. j. musí byť zdravotne bezchybná, aby pri trvalom
požívaní alebo používaní nezmenila zdravotný stav ľudí prítomnosťou
mikroorganizmov a organizmov alebo látok ovplyvňujúcich zdravie a
ktorej vlastnosti vnímateľné zmyslami nezabraňujú jej požívaniu
alebo používaniu.
Pre zabezpečenie zdravotnej bezchybnosti dodávanej pitnej
vody sa využívajú rôzne spôsoby úpravy vody v závislosti na kvalite
vody zo zdroja vody (prevzdušnenie, filtrácia, odkyseľovanie,
dezinfekcia), ktorými sa zabezpečuje trvalé zneškodnenie
mikroorganizmov (baktérie, vírusy, spóry) a organizmov obsiahnutých
vo vode, ako aj zníženie koncentrácie tých ukazovateľov kvality
vody, ktorých obsah v podzemnej vode prekračuje medzné hodnoty
podľa nariadenia vlády SR č. 354/2006 Z. z. (železo, mangán, pH,
agresivita vody, sírany, dusičnany).
Kvalita pitnej vody
Kvalita pitnej vody je kontrolovaná vo všetkých objektoch
verejných vodovodov v územnej pôsobnosti až po domové prípojky,
ktoré sa v zmysle § 3 ods. 3 zákona č. 442/2002 Z. z. nepovažujú za
súčasť verejného vodovodu.
Kontrolu kvality vody vykonávajú laboratóriá pitných vôd
vodárenských spoločností v rozsahu rozborov a početnosti odberov
vzoriek odsúhlasených miestne príslušným regionálnym úradom
verejného zdravotníctva, ktorý vykonáva tiež štátny zdravotný dozor
nad kvalitou pitnej vody.
Keďže prioritou vodárenských spoločností je dodávať kvalitnú pitnú
vodu vyhovujúcu požiadavkám nariadenia vlády SR č. 354/2006 Z. z.
všetkým spotrebiteľom napojeným na verejné vodovody v tých
lokalitách, kde je rozhodnutím štátneho okresného hygienika
povolené dodávať pitnú vodu do vodovodu s odchylnými hodnotami
oproti hygienickým limitom stanoveným pre pitnú vodu, pripravujú
vodárenské spoločnosti investičné akcie riešiace uvedený
problém.
Definícia tvrdosti vody
Tvrdosťou vody sa vo všeobecnosti rozumie súčet obsahu vápnika a
horčíka vo vode. Každá voda obsahuje vápnik v prírodnej podobe;
jeho obsah závisí od geologickej skladby horniny, ktorou voda
preteká.
Stupnica tvrdosti
vody
Popis
|
Stupeň tvrdosti [°dH]
|
Stupeň tvrdosti [mmol/l]
|
veľmi mäkká
|
< 2,8
|
< 0,5
|
mäkká
|
3,9 - 7
|
0,7 - 1,25
|
stredne tvrdá
|
7,01 - 14
|
1,26 - 2,5
|
tvrdá
|
14,01 - 21
|
2,51 - 3,75
|
veľmi tvrdá
|
> 21,01
|
> 3,7
|
Prepočty tvrdosti vody
1 mmol/l = 5,6 °dH
1 °dH = 0,1783 mmol/l
Odporúčaná tvrdosť pitnej vody
Nariadenie vlády SR č. 354/2006 Z. z. uvádza ako odporúčanú
hodnotu pre pitnú vodu obsah vápnika a horčíka 1,1 až 5 mmol/l (t.
j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH). Vápnik, ktorý tvorí hlavnú zložku
tvrdosti, nemá žiadne negatívne účinky na zdravie. Voda z vodovodu
je vlastne najjednoduchším každodenným zdrojom vápnika a horčíka
pre organizmus človeka.